Foto: Flensburg, markt en Dom.
[14-6-2010]
Vandaag is het echt fietsen: heuvels op, wind tegen, maar wel veel betere temperatuur. Onderweg naar Flensburg raken we de route kwijt. Aangezien we toch naar Flensburg willen, volgen we de bordjes, maar na het eerste bordje ontbreken die ook.
Flensburg is druk en rommelig. Op het plein voor de Dom is het markt en daar kunnen we niet op met de fietsen. Eén straat verder lopen we vast in een complex van bouwterreinen langs een drukke weg. Aan de andere kant moeten we een steile heuvel op die je alleen verder van de Dom voert.
We komen wonderwel Flensburg wel uit en weer op de route. Inmiddels begint het te regenen; bij Padberg gaan we de grens over en fietsen dan de laatste 7 km naar de camping, maar die is niet waar hij aangegeven staat. Twee dames wijzen ons de weg naar Krusau, 5 kilometer verderop. Daar is inderdaad een camping. Krusau blijkt 'kruispunt' te betekenen en dat klopt: één supermarktje en drie snacktenten. Later blijkt er toch een dorp te zijn maar dat vinden we de volgende dag.
[15-6-2010]
Mooi fietsweer: droog, zonnig, niet te warm.
Vandaag is een echte pechdag. Even over tienen krijg ik een lekke achterband en Rik constateert dat de banden wel erg slecht zijn: er zitten erg veel barstjes in vol met kleine steentjes. De controlebeurten die we hebben laten doen voor vertrek blijken niet goed uitgevoerd te zijn en wij hebben daarop teveel vertrouwd. Na het plakken van de band steken drie reeën op hun gemak de weg over en gaan we verder. Na 9 kilometer drinken we ergens koffie en als we opstappen is de band nog steeds hard, maar na de boodschappen in hetzelfde dorp is ie weer zacht. Weer alle bagage eraf gehaald en opnieuw plakken. Met een bakje water van de supermarkt de hele band nagekeken en nog een zwakke plek gerepareerd. Na het terugmonteren loopt de band opnieuw meteen leeg. De exercitie herhaald en nog een gat geplakt. Inmiddels is het half twee en gaan we weer op pad. Helaas voert de route over een heel slecht gravelpad en na 7 kilometer is de band weer zacht en besluiten we dat plakken geen zin meer heeft. Er is een nieuwe buitenband en dus een fietsenmaker nodig. De eerste fietsenmaker is volgens het boekje in Vojens en dat is nog zo'n 40 kilometer verder. We bedenken dat er niets anders opzit dan tot de eerste stad (Rodekro) te lopen in de hoop dat daar een fietsenmaker zit. Later bedenken we dat we misschien met de trein naar Vojens kunnen, maar ook het dichtstbijzijnde station is in Rodekro. Er is een camping 6 kilometer voor Rodekro en wie weet is daar hulp. We lopen over het stoffige gravelpad en de voorband gaat inmiddels ook lek. Als we op de plaats van de camping aankomen, blijkt die al drie jaar niet meer te bestaan en moeten we dus door naar de volgende camping 4 kilometer verder in Rise. Gelukkig is dat wel richting Rodekro.
In Rise vinden we na enig zoeken een prachtig tentenveldje hoog op een bult. We staan er met zijn tweeën en hebben het gat-in-de-grond-toilet, de open douche en de kraan voor onszelf. Na het opzetten van de tent fietst Rik naar Rodekro om te informeren naar trein en fietsenmaker. Die zijn er niet, maar we worden doorverwezen naar Aabenraa. Na het eten fietst Rik naar Aabenraa (weg als door de Limburgse heuvels) en daar blijkt een gigantische fietsenwinkel met een grote werkplaats te zijn. Het is echter al avond, dus die is nu dicht.
[16-6-2010]
Na het ontbijt de 7 kilometer naar de fietsenmaker gelopen. Die zegt dat hij hem niet meer vandaag gerepareerd krijgt (het is vrijdag en dat zou betekenen dat we hier het hele weekend zouden moeten blijven). Na wat soebatten belooft hij toch zijn uiterste best te doen en mogen we om 4 uur proberen of het gelukt is. De hele dag de tijd om Aabenraa en omgeving te bekijken: leuke oude huisjes in pasteltinten, haventje, stadsmuseum, stadsparkbos.
Om 4 uur staat de fiets klaar met fonkelnieuwe banden.