Foto: er gaat maar één weg door het park. Het bos aan beide zijden is erg dicht en zijpaden zijn er eigenlijk niet.
Het Way Kambas Nationaal Park is 1.300 km2 groot en ligt in het zuiden van Sumatra in de provincie Lampung. In 1937 is het park door de Nederlanders opgezet als wildpark, maar pas in 1989 heeft het de status van Nationaal Park gekregen. Het park bestaat uit secundair regenwoud, moeras en moerasbos. In het park leven nog de bedreigde Sumatraanse tijger, wilde olifanten, tapirs, Maleise beren en de ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn. De tijgers zijn sinds 2000 afgenomen van 36-40 tot minder dan 30, het aantal wilde olifanten wordt geschat op 180 (2005) en het aantal neushoorns is afgenomen van 40 in de jaren 90 tot 20-30 nu. Natuurlijk zijn er ook andere zoogdieren zoals diverse gibbonsoorten, langoeren en makaken (allemaal apen), eekhoorns, enz. Met zijn meer dan 320 vogelsoorten is het park ook zeer in trek bij vogelaars. Het park ligt bij het dorpje Labuhan Ratu waar ook onze lodge is op 500 m van het park.
Natuurlijk heeft het park in zijn geschiedenis de nodige bedreigingen gekend, waarvan een deel ook nu nog speelt. In het verleden werden stukken van het park afgeknabbeld voor bewoning, nu zijn alle menselijke bewoners weg uit het park. Verder speelt nog steeds illegale kap en stroperij een rol. De wilde olifanten in het park komen af en toe naar de dorpen om daar de oogst op te snoepen wat uiteraard leidt tot conflicten tussen de olifant en de mens. Sinds 1997 kent het park vijf Rhino Protection Units (RPU’s), oftewel neushoorn beschermingsteams. Deze teams van 4 tot 6 goedgetrainde rangers patrouilleren in het park. Naast het beschermen – vooral van de neushoorn – verzamelen de teams ook gegevens over de plaatsen waar ze sporen van neushoorns zien. Sinds de RPU’s actief zijn, is het stropen in Way Kambas aanzienlijk afgenomen. In het park zijn ook het Elephant Conservation Centre en het Sumatran Rhino Sanctuary gevestigd, maar daarover straks meer.
Als op een kaart icoontjes voorkomen, kun je meestal daarop klikken om enig houvast te krijgen over die plek op de kaart.
Soms bevat die informatie dan ook een link naar de betreffende webpagina.