[8-9-2013]
Na de lunch maken we een rondrit om het Absheron schiereiland te bekijken.
We stoppen als eerste bij de vuurtempel in Suraxani. Oorspronkelijk was dit een natuurlijk brandende gasbron die door de Zoroasten in de 4e eeuw v.C. uitgeroepen werd tot heilige plaats. Na de komst van de Arabieren in de 7e eeuw, raakte de tempel in verval, maar in de 17e eeuw is de vuurbron opnieuw door Zoroasten uit India ontdekt. De vuurbron lag op de zijderoute en met behulp van de handelaren van de zijderoute is de vuurtempel herbouwd en uitgebreid met een grote caravanserai waar handelaren konden overnachten, stallen voor de dieren waren en plek genoeg was voor de monniken om te bidden en zichzelf te geselen en te ketenen, wat ze erg graag deden.
[8-9-2013]
Foto: verdedigingstoren Merdakan.
In Merdakan zien we twee middeleeuwse torens (een hoge verdedigingstoren en een lagere observatietoren) op 600 m van elkaar die met een ondergrondse gang met elkaar verbonden zijn. De verdedigingstoren uit de 12e eeuw bestond uit zes lagen, elk voor twintig personen. De observatietoren, twintig jaar jonger dan de verdedigingstoren, staat nu zo'n 1,5 km van de kust, maar stond ten tijde van de bouw (1204) aan de kust. In Merdakan zien we opeens de kleine rode bloemetjes die we vorig jaar in de tuin gekregen hadden.
[8-9-2013]
Als laatste gaan we naar Yanar Dag, de eeuwig brandende aarde. In een soort goot is een fel brandend vuur dat al 3000 jaar brandt. Het is 3000 jaar geleden dankzij het uit de aarde komende gas bij een onweer in brand gevlogen. Regen noch sneeuw zijn in staat het vuur te doven. We hebben nooit zoiets gezien en het is echt indrukwekkend.
Ryzwan vertelt het verhaal over de feesten in maart. Vier dinsdagen achter elkaar zijn er feesten; achtereenvolgens van het water, de lucht, het vuur en de aarde. Bij het laatste feest is er op de boulevard gratis eten en drinken verstrekt door de alom bejubelde president, met veel toeristen, muziek en ander vermaak.