We zijn in de Sierra de Aracena voor een weekje wandelen, waarbij we de ‘smokkelaarsroute’ lopen. In ‘La epoca negra’ of ‘el hambre’, de ‘zwarte periode’ of eenvoudigweg ‘de honger’, de periode in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw na de Spaanse burgeroorlog, had Andalusië het zwaar te verduren. Mensen trokken weg naar de grote steden om daar werk te vinden, maar sommigen in de Sierra kozen ervoor om het smokkelaarsvak te kiezen en werden ‘Mochileros’ – letterlijk vertaald ‘iemand die een rugzak draagt’, maar heel iets anders dan de huidige backpacker. Het was een zwaar en risicovol bestaan, waarbij de sjouwers in zelfgemaakte rugzakken 30 kg smokkelwaar van de Portugese grens de Sierra in droegen. Van daaruit werden de spullen naar Sevilla vervoerd. De sjouwers werkten voor smokkelbazen die de handel organiseerden en vervoerden dagelijkse levensmiddelen als bonen, koffie en tabak in 24 uur over een afstand van 100 km.
Om de officiële instanties te ontwijken, gebruikten ze rotsachtige bergpaadjes en in onbruik geraakte ezelspaden om de waar te transporteren. In de Sierra werden de spullen verstopt tot ze naar Sevilla vervoerd konden worden. Wij gaan weliswaar de ‘smokkelaarsroute’ doen, vernoemd naar de Mochileros, maar ons bagagevervoer is geregeld, wij dragen alleen een dagrugzakje met eten, drinken, fototoestellen en jasjes. Ook kan ik jullie verzekeren dat we de 100 km in 24 uur niet gaan halen.
Dit deel van de reis hebben we laten verzorgen door Walkers' Britain. Officieel zijn het zes wandeldagen. Omdat we een dag eerder aankomen, maken we ook op deze eerste 'vrije dag' een wandeling. Omdat we op de laatste dag pas om zes uur 's middags vertrekken, kunnen we ook op die dag nog wandelen. Totaal hebben we dus acht wandeldagen, waarin we 150 km afleggen met 3000 meter klimmen en evenzoveel meters dalen.
De wandelingen doen we vanuit drie verschillende standplaatsen: Aracena, Galaroza en Alájar.
Als op een kaart icoontjes voorkomen, kun je meestal daarop klikken om enig houvast te krijgen over die plek op de kaart.
Soms bevat die informatie dan ook een link naar de betreffende webpagina.