[25-2-2014]
Foto: de kerktoren van de Santa Lucia kerk met het serviesgoed van de dankbare bruid.
De stad is aardig om in rond te kijken. We zien een parkje, het theater en een voormalig klooster. De kerk is uit 1853, maar doet koloniaal aan. Van buiten zijn er zes kolommen en bogen met stenen Op alle torens zitten bordjes geschonken door een dankbare bruid die in de kerk getrouwd is.
[25-2-2014]
In Suchitoto zit een optimistische begrafenisondernemer die zijn winkel de 'wederopstanding' heeft genoemd. Zo komen de klanten nog eens terug!
[25-2-2014]
Het leuke van reizen is dat dingen altijd anders zijn en gaan dan je verwacht. In Suchitoto willen we naar een waterval 1,5 km buiten het dorp. We informeren bij de VVV en die wijst hoe we er komen, maar raadt ons aan om niet op eigen houtje te wandelen, maar de toeristenpolitie te vragen om ons te begeleiden. Die wil wel met ons mee. Samen met drie andere mensen zitten we een half uur te wachten op het politiebureau en dan rijdt een politiejeepje voor. We gaan niet lopen, we gaan met de politieauto op excursie. De heren moeten in de open achterbak, ik moet samen met een Deense dame op de achterbank. De sirene gaat aan en dat lijkt ons toch erg overdreven, maar die gaat al gauw weer uit. Grapje van oom agent.
[25-2-2014]
Bovenaan de waterval parkeren we en met oom agent gaan we het steile pad af naar de onderkant van de waterval. Waterval is een misleidende aanduiding, omdat de waterval in de zomer geen water heeft. Maar achter de waterval zijn schitterende zeshoekige kolommen van basalt, gevormd door de vulkaanuitbarstingen van miljoenen jaren geleden. Wij gaan maar een klein stukje omdat het een te steil pad is voor hoogtevrees en je de zeshoekige basaltstenen van waar wij staan ook goed kunt zien, de anderen lopen tot helemaal beneden.
[25-2-2014]
Foto: uitzicht over het Suchitlán meer vanaf de waterval.
Boven nemen de agenten – we hebben er in totaal drie – ons mee naar een uitzichtpunt, met schitterend uitzicht over het meer en de eilandjes. Het is een enorm groot stuwmeer en een deel van de stroom wordt doorverkocht aan Honduras en Guatemala. Als we op de anderen beneden wachten, vraag ik naar de reden van de politiebegeleiding. Ze doen het om te voorkomen dat toeristen verdwalen, maar de werkelijke reden is dat ze het risico op narigheid uit willen sluiten. Waarschijnlijk gebeurt er niets als je op eigen houtje gaat, maar de regering laat je uit voorzorg altijd begeleiden. Ach en wie doet er nu zulke leuke dingen met de politie?