Laos > Luang Prabang en omgeving 2 > Pak Ou grotten
We verwachten een feest
None

[2-12-2015]

Onze laatste dag in Luang Prabang verwachten we grootse feesten en militaire parades, want op 2 december 1975 is de Democratische Volksrepubliek Laos door de communisten uitgeroepen en die bestaat die dag dus precies 40 jaar. Maar op straat is daar niets van te merken. Er hangen wel al een paar dagen overal vlaggen van Laos en communistische vlaggen met hamer en sikkel en ook zien we overal spandoeken waarvan we alleen het cijfer '2' en soms '40' kunnen lezen, maar van een feestje is verder geen sprake. We zien wel ergens een podium en tenten waar later vast stoelen onder moeten komen, maar die zijn voor de viering van het 20 jarig jubileum als werelderfgoed op de UNESCO erfgoedlijst later deze maand. We horen dat het feest in het stadion is, maar dat laten we dan maar aan ons voorbijgaan.

Werkolifanten
None

[2-12-2015]

Met een gecharterde boot (samen met een Amerikaans stel dat toevallig ook op zoek is naar een boot) varen we naar de Pak Ou Grotten. Het is een mooie en lange boottocht de Mekongrivier op. Het landschap is prachtig met aan beide zijden van de rivier groen beboste heuvels en op de inmiddels drooggevallen delen van de helling overal akkertjes op de vruchtbare grond. We zien meerdere keren olifanten onderweg. Eén olifant trekt drie boomstammen tegelijk en je ziet dat hij echt kracht moet zetten om de lange stammen te verslepen. Dan heeft Mekom toch een leukere baan denk ik.

De Pak Ou grotten
None

[2-12-2015]

Na twee uur varen komen we bij de grotten aan. Er zijn twee grotten, Tham Ting (ondergrot) en Tham Theung (bovengrot) en beide grotten staan vol met honderden Boeddhabeelden van hout, hars, brons of steen. Je hebt ze van groot tot heel klein en in verschillende houdingen. Oorspronkelijk werden hier de Boeddhabeelden gedumpt die in de tempel niet meer bruikbaar waren, omdat ze kapot waren, aangevreten waren door termieten of overbodig door de komst van mooiere en nieuwere beelden. Vanwege alle beelden werden de grotten vanzelf een heilige plaats en werden er ook gave en speciaal voor de grot gemaakte Boeddha's geplaatst. De bovengrot is behoorlijk diep en om de beelden te zien, heb je een zaklantaarn nodig. De ondergrot is veel kleiner, maar herbergt toch zo'n 2500 beelden. De rit terug gaat veel sneller, we varen nu mee in de stroomrichting.