Myanmar > Yangon > Shwedagon Pagode
Shwedagon Pagode
None

[16-12-2015]

Natuurlijk bezoeken we ook de beroemde Shwedagon Pagode. De pagode is al erg oud. Alle historische bewijzen die er op duiden dat de tempel tussen de 6e en de 10e eeuw gesticht is ten spijt, wordt de begingeschiedenis van de pagode gesteld op meer dan 2600 jaar geleden. Twee broers, Taphussa and Bhallika, die voor zaken naar India reisden, ontmoetten daar de Boeddha. Ze raakten onder de indruk van alle lessen van Boeddha en werden zulke vrome boeddhisten dat Boeddha ze acht van zijn haren in een kistje schonk. Hij gaf ze de opdracht om die haren op dezelfde heuvel te bewaren als waar de relikwieën van de vorige drie Boeddha's lagen. De broeders keerden met het kistje weer terug naar Yangon dat toen Okklalapa heette en werden warm verwelkomd door de koning. De koning die erg oud en erg wijs was, wist dat de plek op de Singuttaraheuvel moest liggen, maar niet precies waar. Nadat ze jaren tevergeefs gezocht hadden, besloot een nat-geest genaamd Sularata de koning te helpen. De nat die al miljoenen jaren oud was – zijn ogen moesten met boomstammen open gehouden worden – was getuige geweest van het bezoek van de drie voorgaande Boeddha's en wist zich de plek nog te herinneren. En op deze plek werd toen de Shwedagon pagode gebouwd. Dat het kistje echt bijzonder was, mag blijken uit wat er gebeurde toen de koning het kistje met de haren opende: Uit de haren schoten lichtstralen naar de hemel boven en de hel beneden; blinden konden zien, doven konden horen en de stommen spraken duidelijke taal, de aarde schudde, het regende edelstenen tot iedereen er kniediep in stond en alle bomen stonden volop in bloei.

Acht dagen in een week: geen probleem
None

[16-12-2015]

Foto: elke dag heeft een symbool. Woensdag bestaat uit twee dagen. Het symbool voor de dag woensdagochtend is de olifant-met-slagtanden, de dag woensdagmiddag heeft als symbool de olifant-zonder-slagtanden. Deze beelden hebben kleine slagtanden, waarschijnlijk neigen die naar de wisseling van de dag.

Wij bezoeken het complex tegen zonsondergang met mooi avondlicht en de 99 m hoge gouden stupa met 5448 diamanten en 2317 robijnen glinstert steeds weer anders in het veranderende avondlicht. Behalve de stupa is er veel meer te zien. Er zijn acht tempeltjes voor de dagen van de week, waarbij een dier en een planeet hoort. Tellen we normaal zeven dagen in de week, als je er acht nodig hebt, splitst je de woensdag in tweeën en ben je klaar. Naast de tempeltjes zijn er ongelofelijk veel gebedshallen met talloze boeddha's in verschillende standen en met verschillende handstanden.

Maha Gandha klok
None

[16-12-2015]

Er hangt ook een enorme klok en die klok heeft al veel meegemaakt. In de tijd dat Myanmar nog een Britse kolonie was, waren de Britten wel geïnteresseerd in de Maha Gandha klok, een bronzen klok van 23 ton. Die konden ze mooi omsmelten tot kanonnen. Tijdens hun poging om de klok te verschepen, viel de klok in de rivier. Alle Britse pogingen om de klok weer op te diepen uit de rivier liepen op niets uit. De lokale bevolking bood aan te helpen op voorwaarde dat als ze de klok weer op konden duiken, de klok teruggeplaatst zou worden in de tempel. De Britten die ervan overtuigd waren dat als het hun niet gelukt was het de Birmanen zeker niet zou lukken, vonden dat goed. Duikers schoven bamboestok na bamboestok onder de klok, tot er een groot, stevig bamboevlot onder de klok lag en vervolgens brachten ze het vlot met klok weer boven. Nu hangt de klok weer trots in zijn eigen toren. Aan de wanden hangen schilderijen die zijn hele geschiedenis uitbeelden.