[23-5-2017]
Het Sinite Kamani park ligt boven de stad Sliven en is ruim 7.000 ha groot. Het is een prachtig bergpark met op de hellingen loofbos met veel beuk en vooral bewonderd om zijn grillig gevormde rotsen die een blauwige kleur hebben en hoog boven de rest van de omgeving uitsteken. Kijk je tussen de rotsen door, heb je een weids uitzicht over de vlakke vallei diep onder je. Als we er wandelen vinden we opnieuw heel veel prachtige nieuwe bloemen en leuke hagedisjes.
[23-5-2017]
Foto: kever met rood schild (soldaatje?) in het orchideeënweitje.
Vanuit het Sinite Kamani park gaan we naar Zhevarna, maar voor we daar zijn stoppen we bij een orchideeënweitje. Vladimir ziet een slang op de weg. Een tegenliggende fietser ziet die ook en wil de slang graag vangen en mee naar huis nemen. Waarom? De man heeft, zegt hij, last van een fret – wat de gedomesticeerde vorm van een bunzing is en dus een huisdier – in huis en denkt dat de slang die dan mooi even op kan eten. Natuurlijk is de slang veel sneller.
[23-5-2017]
Zheravna is een historisch dorpje met 200 houten huizen waarvan er veel als monument erkend zijn. De huizen dateren uit de 17e, de 18e en vooral uit de 19e eeuw. Ze zijn opgetrokken uit hout en de daken hangen ver over. Anders dan bij de traditionele bouw uit die tijd zijn ze gedekt met dakpannen en niet met platte stenen. Vroeger behoorden de huizen toe aan rijke handelaren, een aantal ervan is ingericht als museumhuis.
[23-5-2017, Zheravna]
Houten tralievenster in het Rusi Chorbadzhi huis.
In Zheravna bekijken we de St. Nicolaaskerk met iconen uit de 18e en de 19e eeuw en het huis van de koopman Rusi Chorbadzhi. We moeten wel even geduld hebben, want de musea sluiten tussen 12.30 en 13.30 voor de lunch en natuurlijk staan wij net om vijf over half een voor de gesloten deur. Het Rusi Chorbadzhi huis is een enorm groot huis met overal prachtig houtsnijwerk en boven de deuren houtsnijwerkbogen. Beneden is een museum met gebruiksvoorwerpen en kleding uit de tijd van de koopman. Ze hebben er ook aan de buitenlandse toeristen gedacht. Bij de lepel, de pan en een weefgetouw staat in het Engels uitgelegd dat het gaat om een lepel, een pan en een weefgetouw.
[23-5-2017, omgeving Kaloyanovo]
Onderweg naar Sozopol, onze eindbestemming voor vandaag, stoppen we nog bij een groot stuk land in de buurt van Kaloyanovo waar je vaak roofvogels ziet. De roofvogels komen daar niet zonder reden. In het veld wemelt het van de grondeekhoorns, die op hun beurt voortdurend als verticale stokjes op hun achterpootjes uit het hoge gras omhoog komen om te kijken of er geen gemene roofvogels het op hun gemunt hebben.
Het veld zit ook vol met allerlei andere kleine vogeltjes en met wat geduld – vooral van de kant van Vladimir – krijgen we daar aardig wat van te zien. Vlak voor Sozopol zien we de eerste meeuwen en pelikanen, want we komen nu in de buurt van de Zwarte Zee kust.
[23-5-2017]
Sozopol is nu een badplaats aan de Zwarte Zee waar steeds meer grote hotels met zwembad gebouwd worden, maar het historisch centrum van het stadje is nog steeds de moeite waard. Het oude Sozopol met zijn kronkelige straatjes en houten huisjes ligt op een smal schiereiland. Rondom het schiereiland liep een stevige vestingmuur waarvan nu nog delen en enkele poorten bewaard zijn gebleven. Ook in zee zijn oude resten gevonden die terug gaan tot 1e en 2e eeuw v. C. Omdat het toeristenseizoen nog niet begonnen is, is het overal erg rustig en kunnen we op ons gemak door de straatjes slenteren.