Indonesië 2016 > Tanjung Puting NP, Kalimantan > Tanjung Puting NP
Over het Tanjung Puting Nationaal Park

Over het Tanjung Puting Nationaal Park

Tanjung Puting Nationaal Park bestaat sinds 1935 als wildreservaat en heeft in 1982 de status van Nationaal Park gekregen. Het beslaat 4.160 km2 en is vooral beroemd vanwege zijn orang oetan opvang en bescherming. De grote naam daarachter is die van professor Birute Galdikas, net als Dian Fossey (gorilla's) en Jane Goodall (chimpansees), student van en geïnspireerd door de Britse paleo-antropoloog Louis Leakey. In 1971 heeft zij Camp Leakey opgericht van waaruit ze in het ontoegankelijke oerwoud haar studie aan de orang oetans begonnen is. Al snel is ze haar onderzoekswerk gaan combineren met de opvang, verzorging en opvoeding van in beslag genomen en verweesde orang oetans met het doel ze te leren om weer terug te keren naar hun natuurlijke omgeving. Het grootste deel van het park bestaat uit tropisch regenwoud (deels primair, deels secundair), moerasbos en mangrovebos. Behalve de orang oetans vind je er nog veel andere apensoorten, waaronder gibbons, makaken, langoeren en de geweldige neusapen en natuurlijk nog allerlei andere dieren zoals herten, Maleise beren en heel veel vogels.

Net als overal ter wereld heeft het park te lijden van illegale kap, regelmatig – opzettelijk aangestoken – branden, kap voor landbouwgrond en mijnbouw (goud, zilver en nog ander spul), die het tropisch bos en dus het leefgebied van de orang oetan vernietigen. Samen met diverse NGO's zijn in het park grootscheepse herbebossingsprojecten opgezet ter compensatie. Het park trekt veel toeristen. Er zijn drie platforms waar drie verschillende groepen orang oetans op verschillende tijden dagelijks bijgevoerd worden. Dat bijvoeren is nodig voor de dieren die nadat ze weer uitgezet zijn in het park nog niet handig en zelfstandig genoeg zijn om zelf hun kostje bij elkaar te scharrelen. Sommige apen zijn zo gewend aan het bijvoeren dat ze hun leven lang afhankelijk blijven van het bijvoeren. Toeristen mogen vanaf afstand kijken hoe de orang oetans hun bananen op het platform op komen peuzelen. Naast de semi-wilde uitgezette orang oetans leven in het park nog veel meer wilde orang oetans. In totaal zijn er naar schatting nog zo'n 50.000 wilde Borneo orang oetans op Kalimantan, waarvan er zo'n 5.000 in dit park leven. Op Sumatra leeft een andere soort orang oetan, waarvan er nog veel minder zijn.

kaartje Tanjung Puting

Als op een kaart icoontjes voorkomen, kun je meestal daarop klikken om enig houvast te krijgen over die plek op de kaart.

Soms bevat die informatie dan ook een link naar de betreffende webpagina.

Van Sumatra naar Kalimantan
None

[5-9-2016]

Foto: Kumai in de schemering. Hier stappen we op onze boot. Het hoge betonnen gebouw (er zijn er meer in Kumai) is een plek voor vogels die vogelnestjes produceren voor de Chinese markt.

We vliegen vandaag van Sumatra via Jakarta naar Pangkalan Bun op Kalimantan om naar het Tanjung Puting Nationaal Park te gaan. De beveiliging op de luchthaven van Lampung (Sumatra) is waterdicht. Als je binnenkomt gaat alle bagage inclusief wijzelf door de securitycheck en als je de grote bagage afgegeven hebt en naar de gate gaat, worden paspoort en boardingpass gecontroleerd, moet de handbagage opnieuw door scanner en wij met afzakkende broeken vanwege het afdoen van de riem opnieuw door de poortjes. Voordat we instappen, willen we nog even naar de wc. Helaas is er geen wc in de wachtruimte, die is alleen in de ruimte vóór de securitycheck. We mogen nu zonder enige controle naar buiten en verbazingwekkend genoeg zonder enige controle of boarding pass en met riem om weer naar binnen. Het lijkt ons niet erg logisch, maar ja wij zijn ook geen managers.

Op Pangkalan Bun is geen verwarring mogelijk. Er is één bagageband in de kleine aankomsthal. De bagagekarren staan buiten de hal, zodat we onze gids, Hakim, al de hand schudden voordat de bagage gelost is. Hakim loodst ons naar de taxi, terwijl hij op de brommer naar de haven van Kumai gaat. In Kumai stappen we aan boord van de klotok (soort boot) waar we getrakteerd worden op een mooie boottocht naar de lodge en een volgens de beschrijving 'romantisch diner onder de sterrenhemel bij het licht van de vuurvliegjes en kaarsjes'. Vuurvliegjes – die geen vliegjes maar kevers zijn – zijn er te over. De bomen zijn zo vol van de vuurvliegjes dat het gewoon vuurvliegjeskerstbomen zijn. Een beetje fantasie moeten we wel hebben voor de romantiek. Aan de vuurvliegjes en de sterren waarvan er ondanks het zwaar bewolkte weer nog genoeg zijn, ligt het niet, maar het waait stevig en daar zijn de kaarsen niet op gebouwd, dus moet de lamp aan. Omdat die teveel insecten aantrekt, gaan we dus langzaam varen. Dag vuurvliegjes. Zo genieten wij het heerlijke romantische diner onder het licht van een felle TL-balk.

Tegen 8 uur zijn we bij de Rimba lodge, onze uitvalsbasis voor drie dagen in het Tanjung Puting park. We gaan niet te laat naar bed, want morgen gaat de wekker weer om kwart voor zes en de afgelopen nacht hebben we zulk zwaar onweer gehad dat zelfs ik er wakker van ben geworden. Als we naar bed gaan, voel ik iets verdachts op mijn been, dus Rik kijkt toch maar even. Inderdaad, ik heb een teek, dus loepje erbij, tekentang erbij en teek verwijderen. Als Rik dat gedaan heeft, ziet hij nog iets er vlak naast. Het is veel kleiner dan een teek en bruin, maar is ook een beestje, want je ziet pootjes bewegen. Er zit er ook nog eentje naast. Ze zijn maar 1,5-2 mm, dus moeilijk te vinden en te verwijderen. Betere inspectie levert steeds meer beestjes op en uiteindelijk verwijdert Rik minstens 25 kleine bruine indringers die zich in mijn huid hadden vastgebeten. Nadat ik van top tot teen nagekeken ben, is uiteraard Rik aan de beurt. Zorgvuldige inspectie levert bij Rik welgeteld één uitvreter op. Zo'n uitgebreide inspectie en verwijderoperatie kost veel tijd en als we klaar zijn, is het al tegen half een. Niets vroeg slapen dus. We weten leukere dingen om samen te doen! Overigens vind ik de volgende dag nog zes beestjes. We hebben geen idee hoe we er aan komen. Volgens Hadim hebben ze hier alleen muggen. Rik verdenkt de olifant ervan mij parasieten meegegeven te hebben. Hoe dan ook, blij word je er niet van, maar zulke dingen horen er ook bij.

naar volgende pagina:
volgende: naar Camp Leakey