Nicaragua > Léon en omgeving > Léon, dag 2
Historie
None

[19-2-2014]

Foto: schildering in het verzetsmuseum met drie helden van de vrijheidsstrijd. Van links naar rechts: Che Guevara 'tot de eeuwige overwinning', Sandino 'mijn drijfveer is de drijfveer van mijn volk, de drijfveer van Latijns-Amerika, de drijfveer van alle onderdrukte volkeren' en Fonseca 'en we leren ze ook lezen'.

Na het afgeven van de was en de lunch gaan we aan het middagprogramma in León beginnen. Net als Granada is León een koloniale stad en ook het oude León werd in 1524 door Francisco Hernández de Córdoba gesticht. De stad hield het niet lang vol. De stad werd geteisterd door aardbevingen en een eruptie van de Momotombo vulkaan in 1610 vernietigde het grootste deel van de stad. Ruim 30 km ten noordwesten van het oude León werd een nieuw León gebouwd. León is een stad met een koloniale uitstraling en heeft een overdaad aan prachtige kerken en gebouwen.
Daarnaast is León een universiteitsstad. De universiteit is in 1812 opgericht en was lange tijd de belangrijkste van Midden-Amerika. De universiteit en de bijbehorende studenten, het intellectuele centrum van Nicaragua, werd lange tijd gezien als een broedplaats van revolutionaire ideeën, gericht tegen het dictatoriale regime en de stad was ten tijde van het Somoza regime het centrum van verzet, met vele slachtoffers als gevolg. In de stad zie je op veel plaatsen muurschilderingen die dit gewelddadige verleden gedenken.

Iglesia de la Recolección
None

[19-2-2014]

We lopen eerst naar de Iglesia de la Recolección, die een indrukwekkende gele voorgevel heeft met ovalen waarin dingen uit het dagelijks leven zijn gebeeldhouwd zoals een kip, gereedschap, een bezem en graan. De kerk heeft een schitterend altaar en slanke houten pilaren van mahoniehout. Ook het plafond is van hout.

Plateresco
None

[19-2-2014]

Foto: altaar in plateresco stijl in de San Francisco kerk.

Via een fraai universiteitsgebouw en het park van de dichters ofwel het Rubén Dario park met een groot Mao-achtig beeld van Rubén Dario en drie bustes van andere dichters, komen we bij de San Franciscokerk. Die heeft altaren in plateresco stijl – een kunststijl die wordt gekarakteriseerd door de verfijnde decoraties; plateresco betekent op de manier van de zilversmid –.

Klooster van de San Francisco
None

[19-2-2014]

Het bijbehorende klooster van de San Francisco is nu een hotel. We stappen het hotel binnen omdat de binnenplaats van het klooster erg mooi schijnt ze zijn Dat is ie ook. In het midden staat een fontein en straalsgewijs lopen paadjes vanaf de fontein. Er staan grote palmen en er bloeit bougainvillea.

De wijk Sutiava
None

[19-2-2014]

Foto: San Juan Bautista, de kerk van Sutiava.

Buiten het centrum ligt de wijk Sutiava die vroeger vooral door de inheemse bevolking werd bewoond. Het is een heel eind lopen en we hebben geen kaartje, maar vinden na wat vragen de kerk en de markt. De kerk is een enorm crème-wit bakbeest met een grote klokkentoren. De markt stelt niet veel voor en is zeker niet toeristisch.

Tamarindón
None

[19-2-2014]

Foto: de legendarische tamarindón. Op de boom staat: 'Hallo! Ik ben een legendarische boom van 638 jaar. Ik ben zo'n 28 m hoog en 2 m breed. Ik vertegenwoordig het verzet van de inheemse en zwarte bevolking van Sutiava'.

In Sutiava gaan we op zoek naar een stukje heel oude geschiedenis. Er staat – het restant van – een oude boom, genaamd de Tamarindón. In deze boom is Adíact, stamhoofd van de inheemse bevolking tijdens de verovering door de Spanjaarden, als afschrikwekkend voorbeeld opgehangen. Bij de boom hangt nu een bordje met de tekst: 'Deze boom werd het kruis van degene die nu ons licht is'.

naar volgende pagina:
volgende: León, impressies 3