Cambodja > Phnom Koulen NP > laatste excursie vanuit Siem Reap
Mooi-mooi
None

[14-11-2015]

Foto: de omgeving van het Phnom Koulen NP.

Ons laatste uitstapje vanuit Siem Reap makken we met dezelfde gids als die we in Angkor hadden. We weten zijn echte naam niet, maar we noemen hem mooi-mooi. Mooi-mooi is namelijk erg trots op zijn kennis van de Nederlandse taal en roept bij alles 'Mooi, mooi': 'Mooi, mooi foto'; 'mooi, mooi boem (=boom). Maar we mogen hem niet tekort doen, Hij kent ook het woord 'vlinder' en 'deur', allemaal mooi, mooi. Onze tocht gaat naar Phnom (berg) Kulen (lychee)) National Park, ongeveer 50 km van Siem Reap af.

Phnom Koulen NP
None

[14-11-2015]

Het park is 40 km2 groot en nationaal park moet je met een korreltje zout nemen. In het park zijn acht dorpen met in totaal zo'n 10.000 bewoners. Het is een mooi bospark op een berg met opmerkelijk veel lycheebomen die in april vrucht dragen. Het is verboden om bomen te kappen in het park en word je betrapt, riskeer je zelfs gevangenisstraf. Ik vraag of er in het park veel wild zit. Dat is niet zo, want laten ze de bomen dan nog wel staan, er wordt flink (illegaal) gejaagd in het park op alles wat beweegt. De berg werd gezien als een van de heiligste plaatsen van het Khmerrijk. In 802 heeft Jayavarman II zichzelf hier tot godkoning uitgeroepen en deze gebeurtenis wordt beschouwd als het begin van het Khmerrijk. Er zijn in het park dan vooral ook fantastische archeologische zaken te zien.

De 1000 linga's
None

[14-11-2015]

Als eerste gaan we naar de 1000 linga's, het mannelijk symbool voor de hindoes. In de kalkbodem van de rivier zijn velden vol, misschien zelfs wel meer dan 1000 kleine bolvormige uitstulpingen – de linga's te zien. Ook Vishnu en zijn vrouw Lakshmi zijn in de bodem uitgehouwen, maar daar moet je wat fantasie voor hebben. Mooi-mooi neemt ons mee naar de bron van de rivier waar het zand in grote wolken opdwarrelt door het naar boven komende bronwater. Natuurlijk staan naast de bron een paar boeddhistische tempeltjes.

Sra Damrie
None

[14-11-2015]

Op de top is Sra Damrie – oftewel het olifantenmeer – met daaromheen dieren die uit de ter plekke aanwezige rotsblokken zijn gemaakt. Er staat een levensgrote olifant, twee meer dan levensgrote leeuwen en een reuzenkikker. Aan de tweede olifant zijn ze wel begonnen, maar die is nooit afgemaakt, omdat de Khmer toen – waarschijnlijk vanwege oorlogen – uit het gebied vertrokken zijn. Het meer heet zo, omdat in betere tijden de wilde olifanten bij het meer kwamen baden en rusten. Olifanten zijn hier al lang niet meer en ook van het meer is slechts een moerasgebied over. Voordeel van zo'n plek waar je alleen met de motor kan komen, is dat je gelijk van alle busladingen andere toeristen af bent. We zijn hier met z'n tweetjes.

Vleermuisgrot
None

[14-11-2015]

Met de vissenkom op, stappen we opnieuw achterop de motor en we rijden het steile zandpad weer omlaag tot aan de vleermuisgrot. Daarin wonen niet alleen vleermuizen, maar ook een kluizenaar. We zien zijn bed staan, maar de kluizenaar zelf is niet thuis (kan dat wel met een echte kluizenaar?). We gaan met de hoofdlampjes op de 100 m lange grot in en zien veel vleermuisjes vliegen. Aan het eind staat een mooi versierd boeddha-altaar. In de grot hangen lampen die niet aan zijn en ik vraag of de kluizenaar die gebruikt. Nee, die worden gebruikt bij het nieuwjaarsfeest als veel mensen hier met offers naartoe komen om bij de tempel in de grot te bidden.