Myanmar > Sein Pankhone > Mingun
Pahtodawgyi stupa
None

[24-12-2015]

Mingun is vooral beroemd om zijn nooit afgebouwde Pahtodawgyi stupa. De bouw begon in 1790 onder koning Bodawpaya, de koning die in 1842 de hoofdstad naar Amarapura verplaatste. Hij wilde de grootste stupa aller tijden bouwen. Hij gebruikte krijgsgevangen die hij over had gehouden aan zijn succesvolle veldslagen, slaven en de lokale bevolking. Het gigantische bouwwerk kostte de staat enorm veel geld en het werk dat door de omvang van de stupa technische problemen opleverde, kostte zoveel mensenlevens dat veel slaven vluchtten en de lokale bevolking zijn heil elders zocht. Gelukkig was de koning erg bijgelovig en was de dienstdoende waarzegger een handige politicus. Hij voorspelde dat zodra de stupa voltooid zou zijn, het koninkrijk ten onder zou gaan. Bang geworden door die voorspelling, zette Bodawpaya de bouw van de stupa, die met zijn 50 m hoogte pas een derde van zijn definitieve hoogte had bereikt, op een laag pitje. Na zijn dood, heeft niemand zich meer om het verder afbouwen van de stupa bekommerd. Nu staat er een enorme bakstenen kolos met onderaan vier kleine Boeddha tempels. De hoofdingang wordt door twee 29 m hoge leeuwen bewaakt. Bovenop de stupa heb je mooi uitzicht op de omgeving, maar daar kan je nu niet meer van genieten. Bij de laatste aardbeving van 2012 zijn er enorme scheuren in de ruïne ontstaan waardoor het gevaarlijk en verboden is naar boven te klimmen. Overigens trekken de meeste mensen – waaronder monniken en twee nonnen – zich niets van het verbod aan.

scheuren door aardbeving
None
Pahtodawgyi stupa
Klok van 90 ton
None

[24-12-2015]

In Mingun hebben ze meer grote dingen: de Mingun klok die ruim 90 ton weegt en een buitendiameter van ruim 15 m heeft. De klok is in 1808 gegoten, opnieuw in opdracht van koning Bodawpaya, die zijn stupa uit wilde rusten met de grootste klok ter wereld. Op dit moment is de klok nog steeds de grootste klok die daadwerkelijk geluid kan worden. De klok is aan de overkant van de rivier gegoten en met twee schepen over de rivier vervoerd. Het laatste stuk heeft de klok ook per boot afgelegd via twee speciaal voor deze gelegenheid gegraven kanalen. Door het waterpeil te verhogen is de klok weer aan land gekomen.

Hsinbyume Pagode
None

[24-12-2015]

In Mingun staat ook nog een vriendelijke, witte pagode met zeven etages met muren met golfjes die de zeven wereldzeeën voorstellen. Die pagode, de Hsinbyume Pagode is gebouwd door Bagyidaw, de kleinzoon van Bodawpaya. Nadat zijn meest geliefde vrouw, Hsinbyume, heel jong (de bronnen variëren tussen 16 en 23) in het kraambed was overleden.

Tanaka boom
None

[24-12-2015]

Soe Aung wijst ons in Mingun op de Tanaka boom. Van de bast van die boom wordt het smeersel gemaakt dat vrouwen, kinderen en sommige mannen hier op hun gezicht hebben. In het noorden dachten we nog dat het specifiek voor de regio daar was, maar we zien in heel Myanmar mensen lopen met gelige klei op hun gezicht. Het dient ter decoratie en tevens als zonnebrandcrème. Vanuit Mingun varen we terug naar Mandalay waar we overnachten.

Een andere kolos in Mingun
foto-serie Mingun [1/10]
Pahtodawgyi stupa
foto-serie Mingun [2/10]
Pahtodawgyi stupa
foto-serie Mingun [3/10]
Beeld met bril
foto-serie Mingun [4/10]
Tempeltje voor de klok
foto-serie Mingun [5/10]
Papegaai
foto-serie Mingun [6/10]
Hsinbyume Pagode
foto-serie Mingun [7/10]
Uitzicht vanaf Hsinbyume Pagode
foto-serie Mingun [8/10]
Uitzicht vanaf Hsinbyume Pagode
foto-serie Mingun [9/10]
Mingun
foto-serie Mingun [10/10]
naar volgende pagina:
volgende: Mandalay-Hsipaw