Dwars door Afrika > Kruger Park, Zimbabwe > Kruger Park
routekaart Kruger Park

Als op een kaart icoontjes voorkomen, kun je meestal daarop klikken om enig houvast te krijgen over die plek op de kaart.

Soms bevat die informatie dan ook een link naar de betreffende webpagina.

Karakter van de reis is veranderd

[29-4-1997]

Vanaf de ruïnes in het zuiden van Zimbabwe steken we door naar Zuid-Afrika voor een uitstapje naar het Krugerpark. Het karakter van de reis is inmiddels duidelijk veranderd. We rijden nu van de ene naar de andere bezienswaardigheid. Daar blijven we dan meestal ook wat langer. In Chimanimani hebben we drie nachten gestaan, in Krugerpark blijven we twee nachten en dan hoppen we weer terug naar Zimbabwe. Al met al minder rijdagen en meer excursies. We overnachten ook nauwelijks meer wild, we staan nu vrijwel steeds op campings met vrij goede voorzieningen.

Zuid-Afrika is echt Europa: warme douches, drinkwater uit de kraan, papieren handdoekjes op het toilet, bruin brood met kaas, karnemelk, lekkere appels en meer smaken chips dan bij Albert Heijn.

Goede informatie

[29-4-1997]

Het Krugerpark is geweldig groot, je kan er gemakkelijk een week zoet brengen in plaats van onze tweeënhalve dag. We rijden zo'n beetje door de noordelijke helft van het park. De informatie over het park is heel goed opgezet. Een goede kaart van het park, waarbij het park opgedeeld is in zestien gebieden (ecozones) die verschillen qua geologische opbouw, regenval, begroeiing en dergelijke. Van elk gebied is aangegeven wat de belangrijkste kenmerken zijn en welke planten en dieren je er kan verwachten. Naast de kaart is er een boekje (de wildtuinengids), waar de belangrijkste planten en dieren in staan beschreven.

De website van het park is ook bijzonder goed opgezet.

Tips voor diere soek

[29-4-1997, Kruger Park]

Voor het vinden van dieren geeft de wildtuinengids de volgende tip:

'Die meeste diere bestee n groot deel van heel dag om kos te soek, beide vir hul eie oorleving en ook vir die van hul kleintjies. Terwijl u diere soek, onthou dat hulle die grootste deel van die dag sal wees waar die meeste kos is.'

Olifanten

[29-4-1997, Kruger Park]

Kennelijk hebben we wel gezocht op plekken met veel 'kos', want we zien aardig wat. Vooral de olifanten zijn indrukwekkend. We zien verschillende kuddes van vijfentwintig tot dertig olifanten. Opvallend is dat binnen zo'n kudde een aantal begint te dreigen. Ze flapperen met hun enorme oren, steken hun slurven omhoog en komen trompetterend op ons af. Het is geen echte aanval, maar puur indrukwekkend dreiggedrag. Het is gigantisch imponerend en je kan je bijna niet voorstellen dat dat allemaal echt zo vlak voor je ogen in het echt gebeurt. Niet eng of gevaarlijk, maar wel spannend.

Observaties

[29 en 30-4-1997, Kruger Park]

's Nachts is het ook spannend in het park. Om de kampeerplaats staat een stevig hek, echt enge beesten kunnen dus niet zomaar binnen komen. Langs het hek zien we wel hyena's lopen (iemand heeft een hele sterke zaklamp, waarmee we ze spotten). Als we net in bed liggen horen we vlakbij een leeuw brullen en de nijlpaarden te keer gaan. Later 's nachts horen we (denken we) de hyena's nog.

Niet alleen wij vermaken ons wel in het park, de vogels doen dat ook. Tussen de middag lunchen we in een park (met winkel en restaurant) waar je ook kan overnachten. Op de parkeerplaats zien we een mooie geel-zwarte, beetje spechtachtige vogel (crested barbet) die zichzelf kennelijk ook wel knap vindt. Hij vliegt op een auto af, gaat op de buitenspiegel zitten en zit zichzelf uitvoerig te bekijken. Daarna tikt hij met z'n snavel op de spiegel, kijkt nog eens en hipt dan via de motorkap naar de andere buitenspiegel. Als hij daar klaar is vliegt hij naar de volgende auto en herhaalt het ritueel zich. Op die manier werkt hij de hele parkeerplaats af.

Onze Krugergids meldt ook aardige wetenswaardigheden over de vogels. Hierbij de informatie over de Boskorhaan:

'Mannetje vlieg 20 meter loodreg opwaarts en val dan terug asof hij doodgeskiet is as 'n deel van 'n paringsritueel.'

Wat die mannen al niet doen om de aandacht van de vrouwen te trekken.

Giraffe
foto-serie Kruger Park [1/13]
Impalas
foto-serie Kruger Park [2/13]
Dreigende olifant
foto-serie Kruger Park [3/13]
Zebras
foto-serie Kruger Park [4/13]
Nijlpaarden in poeltje
foto-serie Kruger Park [5/13]
Rust
foto-serie Kruger Park [6/13]
Bruine bok
foto-serie Kruger Park [7/13]
Landschap Kruger Park
foto-serie Kruger Park [8/13]
Rivier
foto-serie Kruger Park [9/13]
Hornbill
foto-serie Kruger Park [10/13]
Brede rivier
foto-serie Kruger Park [11/13]
Landschap Kruger Park
foto-serie Kruger Park [12/13]
Olifant
foto-serie Kruger Park [13/13]
naar volgende pagina:
volgende: naar Zimbabwe