Dwars door Afrika > Zanzibar, Malawi, Zimbabwe > Masvingo
Naar de Great Zimbabwe Ruins

[27-4-1997]

Vandaag van Chimanimani via Hot Springs naar Masvingo. De tent was vanmorgen bezaaid met bruine vogelpoep, terwijl we niet onder een boom stonden.

Sfeer in de groep

[27-4-1997]

Foto: onderweg van Chimanimani naar Masvingo.

De sfeer in de groep was al slecht en wordt er niet beter op. In het zuidelijk deel van Afrika is er regelmatig gelegenheid om in de buurt van de kampeerplek (goedkoop) te eten zodat het niet altijd meer strikt noodzakelijk is om als groep zelf te koken. Lastig is dat je niet steeds weet of er 's avonds eetgelegenheid is en als je zelf wil koken moet er wel ingekocht zijn. Bovendien wil een deel van de mensen liever altijd zelf koken want dat is nog voordeliger. Een aantal mensen wil niet koken, maar wel meeëten als er geen restaurantje in de buurt is.

Verder neemt de wrijving tussen de 'low-budget-groep' en de 'luxeren' toe. Een voorbeeld: voor een trekking in Chimanimani wilden een paar low-budget-mensen een kaasje meenemen uit de voorraad, maar dat pikte niet iedereen omdat die uit de gemeenschappelijke pot betaald was. Verwijten omdat de low-budgeters wel geld zouden hebben, maar dat aan andere dingen wilde uitgeven. Ook over de inkopen als er wel gekookt wordt, wordt geklaagd. Iemand koopt blikken ananas en dat wordt anderen te duur gevonden (het is inderdaad ook wat vreemd om ananas in blik te kopen als de verse ananassen heel goedkoop overal liggen).
Vaak wordt er geroepen dat de dingen uitgepraat moeten worden, maar dat lukt vaak niet omdat argumenteren en drank elkaar niet verdragen.

onderweg naar Masvingo
heuvel van rotsblokken
Onderweg naar Masvingo.
Great Zimbabwe Ruins

[27-4-1997]

Bij Masvingo is het Great Zimbabwe National Monument. Great Zimbabwe is een ruïne van een middeleeuwse stad, compleet met wat een paleis en waarschijnlijk een plek (hill-complex) voor rituele gebeurtenissen was. Het intrigerende is dat nergens anders in Afrika dergelijke grote stenen ruïnes zijn gevonden. De blanken hebben lang geclaimd dat het geen Afrikaans bouwwerk is, maar de meeste geleerden zijn het er nu wel over eens dat Great Zimbabwe van Afrikaanse oorsprong is.
Het complex is enorm groot en interessant om te bekijken. Hoge (vijf tot tien meter) muren die heel regelmatig gestapeld zijn en zonder cement gemaakt zijn. Er is ook een toren, waarvan eigenlijk niemand weet waarvoor hij diende (bewaren van de koninklijke schatten, graanopslagplaats?).
Vanaf het hooggelegen hill-complex heb je een schitterend uitzicht, niet alleen over de ruïnes, maar over heel het landschap. Bij de ruïnes is ook een reconstructie van een negentiende eeuws Shona dorp.

Lage muren
foto-serie Great Zimbabwe Ruins [1/8]
Het hill complex
foto-serie Great Zimbabwe Ruins [2/8]
Hoge muur
foto-serie Great Zimbabwe Ruins [3/8]
Poortje
foto-serie Great Zimbabwe Ruins [4/8]
Smalle gang tussen hoge muren
foto-serie Great Zimbabwe Ruins [5/8]
Muurresten
foto-serie Great Zimbabwe Ruins [6/8]
Bavianen bij het complex
foto-serie Great Zimbabwe Ruins [7/8]
Uitzicht vanaf hill complex
foto-serie Great Zimbabwe Ruins [8/8]
naar volgende pagina:
volgende: Kruger Park