Dwars door Afrika > Kruger Park, Zimbabwe > Rhodes Matapos NP
routekaart Zimbabwe

Als op een kaart icoontjes voorkomen, kun je meestal daarop klikken om enig houvast te krijgen over die plek op de kaart.

Soms bevat die informatie dan ook een link naar de betreffende webpagina.

Matapos

[4-5-1997]

Vanuit Bulawayo maken we ook een excursie naar het Matopos-park. Matopos-park heeft veel te bieden. Landschappelijk is het een van de mooiste parken van Afrika.

Het park heet tegenwoordig Matabo en maakt sinds 2003 deel uit van het Werelderfgoed. Zie de Engelse Wikipedia voor uitgebreide informatie.

Granietblokken

[4-5-1997, Matapos]

Er zijn enorme granietblokken te zien, die op een wonderlijke manier op elkaar gestapeld lijken te zijn. De werkelijkheid is dat van één grote berg de zachtere tussenlagen weg geërodeerd zijn, terwijl de hardere granietblokken over zijn. Onze gids beschrijft het alsof een reuze-baby zijn gigantische rotsblokken fantasierijk gestapeld heeft en een deel van de blokken uit zijn box gegooid heeft.

Cecil Rhodes

[4-5-1997, Matapos]

Ook cultuurhistorisch is er veel te zien. De heuvel die Cecil Rhodes 'View of the World' noemde en die hij zo mooi vond dat hij er begraven wilde worden. Het uitzicht is vanaf de heuvel ook prachtig.

Wat ons opvalt is dat Rhodes, die zichzelf met onfatsoenlijke trucs en contracten met dubbele bodem ontzettend verrijkt heeft, nog steeds respectvol behandeld wordt in het museum van Bulawayo. Ook bij de heuvel geen verkeerd woord over Rhodes.

rotstekeningen
Ouderdom ca. 6000 jaar.
Recht op baby

[4-5-1997, Matapos]

Na de 'View of the World' bezoeken we een Matabele (de stam die hier woont) dorpje.
De gids weet aardige dingen over het huwelijk te vertellen. Een huwelijk is een soort ‘recht op baby’ contract. Aangezien de man fors voor zijn vrouw moet betalen, mag hij haar als zij na 2 jaar hem nog geen kinderen heeft bezorgd, ruilen tegen een jongere zuster. Lukt het daar ook niet mee, dan mag hij weer een jongere zuster kiezen, hij heeft dan drie vrouwen. Lukt het krijgen van nageslacht dan nog niet, dan wordt de man een tijdje weggestuurd, en mag zijn jongere broer het bij één van de vrouwen proberen. Na een tijdje komt de man terug, en als er dan een kind is, wordt dat volledig als zijn kind beschouwd. De rol van de broer blijft een zorgvuldig bewaard familiegeheim. Wat er gebeurt als er geen jongere zussen en broers zijn, vermeldt het verhaal niet. Nageslacht is ook in Zimbabwe de enig mogelijke verzekering voor de oudedag.

Wildpark deel

[4-5-1997, Matapos]

's Middags bezoeken we het wildpark-gedeelte. De bijzondere attractie daar is de witte neushoorn, waarvan we er zeker tien zien. Verder zien we nog giraffen, nijlpaarden, antilopen enzovoort. Al hebben we er ondertussen heel wat gezien, het blijft enorm leuk om naar dieren te speuren en ze te zien.

Granietbollen
foto-serie Matapos [1/13]
Uitzicht vanaf View hill
foto-serie Matapos [2/13]
Matabele huis
foto-serie Matapos [3/13]
Matabele
foto-serie Matapos [4/13]
Balancerende blokken
foto-serie Matapos [5/13]
Hutje bij rotsen
foto-serie Matapos [6/13]
Mooie omgeving
foto-serie Matapos [7/13]
Graniet
foto-serie Matapos [8/13]
Witte neushoorn 1
foto-serie Matapos [9/13]
Python
foto-serie Matapos [10/13]
Witte neushoorn 2
foto-serie Matapos [11/13]
Blokkendoos
foto-serie Matapos [12/13]
Landschap Matapos
foto-serie Matapos [13/13]
naar volgende pagina:
volgende: Victoria Falls