[30-8-1998]
Foto: Wangi Falls.
De eerste dag zijn we naar Litchfield National Park geweest. Een prachtig park, veel kleiner dan Kakadu, maar misschien wel veel mooier. Schitterende watervallen met waterstroompjes en poeltjes er omheen. Om die waterrijke stukjes zijn plekken met prachtig groen en dicht tropisch regenwoud, waar je een wandeling kan maken. Litchfield herbergt ook bijzondere dieren. Bij één van de watervallen mag je niet zwemmen, om de vleermuizen die er in de grotten wonen niet te verstoren. Er huizen twee (ghost-bat en een soort hoefijzervleermuis) zeldzame en bijzondere soorten.
Veel informatie is te vinden op de website van het park.
[30-8-1998]
Verbazingwekkend zijn ook de termieten hier die grote termietenheuvels bouwen. We zien twee soorten termietenheuvels.
Eén van die twee is het zogenaamde ‘kasteel’. Enorme bouwwerken die tot zes meter hoog kunnen worden. Ter bescherming tegen de hitte is er ondergronds een ingewikkeld gangenstelsel.
[30-8-1998]
Meer intrigerend zijn de heuvels van de ’Magnetic termits’. Deze termieten bouwen smalle plaatvormige heuvels waarvan de as in een bepaald gebied altijd hetzelfde is, en altijd ongeveer noord-zuid georiënteerd is. In de morgen zitten de termieten aan de oostkant van hun heuvel, waar ze als de zon draait en het buiten heter en heter wordt, rustig blijven zitten. Als het ’s nachts afkoelt gaan ze naar het centrum van hun heuvel waar het dan nog warm genoeg is. De exacte oriëntatie van de heuvel, nodig om de goede binnentemperatuur te bereiken, is afhankelijk van terreingesteldheid, windrichting en begroeiing van het terrein.
Hoe termieten zo precies de asrichting weten, is voor de mensheid een raadsel. De wetenschap denkt dat het een genetisch vastgelegde eigenschap is. Zo’n hele termietenkolonie is een natuurwonder met zijn strakke, zeg maar militaire organisatie. De koningin is de onbetwiste leider. De hele kolonie staat haar ten dienste. Haar taak is eieren leggen. Uit die eieren komen gespecialiseerde termieten zoals de ‘werkers’, die de eieren en larven verzorgen en andere huishoudelijke taken doen, en ‘soldaten’ die de kolonie verdedigen. Welke diersoort je ook bekijkt, elk dier besteedt zijn tijd aan zorgen dat hij overleeft en nageslacht voortbrengt. Wat beweegt termieten dan om hun leven zo volledig te wijden aan de kolonie. Voortplanting is alleen voorbehouden aan de koningin. De soldaten verdedigen de kolonie echt met hun eigen leven. Als je ziet hoeveel termietenheuvels en termieten er zijn is de overlevingsstrategie van de termieten goed gekozen. Maar hoe zo’n individuele termiet ‘geprogrammeerd’ wordt is uitermate verbazingwekkend.
[30-8-1998]
We overnachten bij de Edith Falls, waar we ook al op de route Alice Springs-Darwin zijn geweest. 's Avonds komen de schildpadden (snapping turtles) vlakbij de kant.
[31-8-1998]
Foto: Keep River NP.
De tweede dag maken we ’s morgens en ’s avonds een wandeling naar de Top Falls, achter de Edith Falls. Tijdens de hitte van de dag rijden we. En wat genieten we van dit voertuig na onze Kakadu jeep. Comfortabele banken, air-conditioning en het allerbelangrijkste: uitzicht vanuit de truck! Tijdens de wandeling ’s middags zien we eindelijk onze zwarte roodstaartkaketoe. We kijken al een week naar hem uit, maar tot nu toe tevergeefs. Nu zien we hem heel goed. Een prachtige zwarte kaketoe met een grote kuif op zijn kop. Zijn staart is (zoals zijn naam al doet vermoeden) rood aan de onderkant.
We gaan via Katherine (war we eerder al in de Katherine Gorge een boottochtje hebben gemaakt), Victoria River en Timber Creek naar Goorrandalng in het Keep River NP (met veel ruige rotspartijen).