[6-7-8 december 1998]
Foto: gerechtsgebouw Dunedin.
Het openbaar vervoer is hier niet zodanig verfijnd, dat je zomaar een route kunt verzinnen. Voor de terugkeer naar het Noord eiland moeten we dan ook weer via de grotere plaatsen die we ook op de heenweg hebben aangedaan.
Vanuit de Catlins gaan we op de 6e eerst weer naar Dunedin. Daar kunnen we pas de volgende middag verder naar Christchurch (via Oamaru en Timaru).
De dag daarna via Kaikoura en Blenheim naar Picton voor de overtocht naar Wellington.
[9-12-1998]
Na één nachtje Wellington stappen we opnieuw in de bus, nu naar Hastings en Napier aan de oostkant van het Noordeiland.
We stappen uit in Hastings en bekijken daar de Art Deco gebouwen. In 1931 is de stad, net als Napier, flink verwoest door een aardbeving en daarna zijn veel gebouwen opgetrokken in de stijl die toen in de mode was.
We hebben in Hastings maar beperkt de tijd, want we moeten de laatste bus naar Napier halen.
[10-12-1998]
Napier is een heel bijzondere stad. In februari 1931 is Napier zwaar getroffen door een sterke aardbeving (7.9), die de stad grotendeels verwoest heeft. Wat niet door de aardbeving verwoest was, werd alsnog vernietigd in de grote branden die erna ontstonden. Na lang nadenken is toen besloten de stad in de toenmalige in de mode zijnde Art Deco stijl te herbouwen. Een groots project waarbij de Nieuw Zeelandse architecten werden bijgestaan door internationale, beroemde architecten. De Art Deco stijl is geïnspireerd door het optimistische geloof in de nieuwe technische vooruitgang, het idee van snelheid, en het beeld van de vrijere, onafhankelijke vrouw. Kenmerken van de Art Deco stijl zijn: geometrische patronen, zigzaggen, rijzende zonnen, verticale (snelheids)lijnen en veelkleurigheid, vaak in pasteltinten. Doordat Napier zuinig is geweest op zijn herbouwde stad, en de restauraties en ‘verbeteringen’ die later nodig waren in stijl zijn gebleven (althans grotendeels) bezit het nu een prachtige complete collectie Art Deco gebouwen. Langs de kust (Napier ligt aan zee), zijn prachtige ruim opgezette tuinen en ontspanningsdingen (rolschaatsbaan). De ruimte daarvoor is een cadeautje van de aardbeving. Het land kwam 2 m. omhoog, zodat Napier er van de ene op de andere dag 40 km² land bij had. Daar kan inpolderen niet tegenop.
De gebouwen in de stad kan je goed bekijken aan de hand van een folder met stadsplattegrond die veel informatie geeft. Verder is er een video die je in een winkel kan bekijken, die vertelt over de aardbeving en de heropbouw van Napier, en over de Art Deco stijl zelf. We zijn zo lang zoet met de wandeling en de video, dat er geen tijd meer is voor het aardbevingmuseum dat ons ook erg leuk leek. Maar ’s middags moeten we op tijd zijn voor onze bus naar Auckland.