Oceanië > Hawaii en Tonga > Hawaii
routekaart

Als op een kaart icoontjes voorkomen, kun je meestal daarop klikken om enig houvast te krijgen over die plek op de kaart.

Soms bevat die informatie dan ook een link naar de betreffende webpagina.

Een extra lange zaterdag
None

[30-5-1998]

Zaterdag 30 mei vertrekken we in alle vroegte (6 uur op Schiphol) weer uit Nederland. De paar dagen in Nederland zijn we druk bezig geweest met in- en uitpakken, de was doen, de papierwinkel zien en begrijpen etc. Daarnaast wil je in die paar dagen ook meer bezoeken afleggen dan past. Maar goed, tegen de tijd dat we vertrekken begrijpen we weer net zoveel van onze bankrekening als J. al deed, is de belasting weer tevreden gesteld, en de rugzak weer vol met schone kleren. Het huis laten we verhuurd en wel ook met een gerust hart achter. We zijn nog steeds heel blij met al de mensen die alle zaken voor ons zo goed regelen als wij weer ergens ver weg zitten.

Van de zaterdag kunnen we lang genieten. We vliegen eerst naar Frankfurt. In Frankfurt moeten we van half 10 tot 4 uur wachten op de overstap. Voor het eerst sinds heel lange tijd hebben we de hele zaterdag-Volkskrant uit kunnen lezen. Vanaf Frankfurt vliegen we in ruim 10,5 uur naar Los Angeles waar het 9 uur vroeger is.
Na een stop van ongeveer 1,5 uur in Los Angeles en na nog ongeveer 6 uur vliegen, zijn we in Honolulu. We moeten ons horloge nog eens drie uur terugzetten. Zaterdag bereiken we wat iedereen af en toe dolgraag wil: een dag van 36 uur i.p.v. 24 uur. Op het vliegveld informeren we naar een taxi, waarop de dienstdoende functionaris aanbiedt ons tegen taxitarief met zijn ‘limousine’ te brengen. De ‘limousine’ is ongelofelijk, en lijkt direct uit een James Bond film te komen. Nooit geweten dat zulke auto’s echt bestonden.
Zou je het gedeelte met voor- en achterdeur aan elkaar zetten, dan heb je een aardige grote slee. Het middengedeelte dat je dan overhoudt is een tweede grote slee. De volgende dag zien we (veel) meer van dergelijke auto’s rijden. Na inchecken en douchen kruipen we net niet meer op 30 mei na een dag van 33 uur om half 2 (voor ons ’s nachts, voor Nederland zondagmiddag) in bed.

Honolulu
None

[31-5-1998]

Foto: standbeeld van Pater Damiaan in Honolulu. Informatie over deze Belgische heilige op Wikipedia.

We hebben twee dagen op Honolulu. De eerste dag gebruiken we om de stad te bekijken. Honolulu is de hoofdstad van Hawaï, één van de Verenigde Staten. Hawaï bestaat uit een serie eilanden, waar O'ahu, het eiland waar Honolulu op ligt, er één van is.
Honolulu is Amerikaanser dan we ons voorgesteld hadden: voornamelijk grote flatgebouwen, veel (grote) auto’s, smetteloos schone straten en keurig geregeld verkeer. Alhoewel het vol staat met gigantische (hotel)flats is de stad bepaald aangenaam. De flats zijn geen lelijke kolossale bakbeesten, maar best smaakvol met waterpartijen, smaakvolle ontwerpen en smetteloos goed onderhouden. De supermarkten en andere winkels hebben de uitermate overdadige keus die Westerlingen denken nodig te hebben. Het is maar goed dat we hier via Europa en een paar dagen Nederland aankomen. Vanuit India of Nepal zou de overgang wel erg groot geweest zijn.

Strand, strand, strand
None

[31-5-1998]

Belangrijkste bron van inkomsten op Honolulu: toerisme. En wel van toeristen die in hun vakantie rust, mooi weer, lekker eten, drankjes en gemak willen. Wij lopen met onze dagrugzakjes en wandelschoenen wat misplaatst rond tussen alle korte broeken en Hawaïshirtjes die op weg zijn naar het strand. En strand is hier, en wel met hoofdletters S-T-R-A-N-D. Alles is er: zand, strand, zee, pijnlijk rode in de zon gebraden strandgasten met op hun eigen vet een overdosis zonnebrandvet, kleurige parasols en surfzeilen, zwemmers, surfers, jankende kinderen, de reddingsdienst, de verhuurservice van alles (snorkels, surfplanken e.d.), te duur eten en drinken en natuurlijk de zon. Heel leuk om voor een dagje als toeschouwer te bekijken.

Indianen
None

[31-5-1998]

Bij het plaatselijke park zien we nog een muziek- en dansuitvoering van ‘authentieke’ Indianen afkomstig uit verschillende staten van de VS. Ze zien er bepaald mooi uit, maar we verdenken ze er toch van dat ze hun spijkerbroek gewoon achterin hun auto met airco hebben liggen.
Na het strandgedeelte van de stad (Waikiki), bezoeken we nog de Chinese wijk en Honolulu centrum met het paleis en de regeringsgebouwen.

stadspark
None
Honolulu
rustige baai
None
Honolulu
naar volgende pagina:
volgende: Grand Circle Island