Zuid-Afrika > Kust en Karoo > Graaff Reinet
Onduidelijke busverbinding

[12-10-1997]

Foto: bungi jumpen in Mossel Bay.

Vertrek uit Hermanus; door Jan naar Onrust gebracht, daarna met het pickupje van vrijdag naar Botrivier. Daar op de Baz Bus gestapt om naar Oudtshoorn te gaan. Prima wegen, tot Mossel Bay voornamelijk door glooiende graanvelden, daarna wordt het bergachtiger. Mossel Bay is een redelijk grote kustplaats met veel Veronica-activiteiten, zoals bungi jumpen en shark cage diving.

Vanaf Oudtshoorn gaan we dezelfde dag met Translux (busmaatschappij) naar Graaff-Reinet in de Grote Karoo. Tenminste dat denken we. Voor de zekerheid bellen we nog even om te vragen waar de bus vertrekt. Antwoord: er gaat geen Translux-bus naar Graaff-Reinet. Maar we kunnen Intercape (ook een busmaatschappij) proberen. Een paar dagen daarvoor hebben we op het Translux kantoor in Kaapstad de tijdtabel van hun bus van Oudtshoorn naar Graaff-Reinet gekregen. Bij Intercape hielden ze vol niet naar Graaff-Reinet te rijden. Toch Intercape gebeld, en ja hoor ze gaan naar Graaff-Reinet, maar of er plaats is, tja dat weten ze niet. De lijst met reserveringen is mee met de bus, de chauffeur heeft wel een mobiele telefoon, maar het nummer daarvan staat op een lijst die ook niet op kantoor is.

Ruim voor tijd installeren we ons bij de Translux (!) bushalte, de bus wil nog wel eens te vroeg zijn, en niemand in de bus weet dat wij mee willen. De bushalte is overigens niet meer dan een plakkaat met 'Translux passengers' op de muur van een winkelcentrum. Er staat niets over bestemmingen of tijden en ook over Intercape wordt niet gerept. De bus hoort om kwart voor 7 ‘s avonds te komen. Om kwart voor 7 zien we een Intercape bus die, zonder in te houden, de parkeerplaats met bushalte voorbij dendert. We zwaaien uit volle borst naar de chauffeur, maar hij is zo snel voorbij dat we niet eens kunnen zien of hij terugzwaait. We zijn ervan overtuigd dat dit onze bus was, maar spreken af dat we toch tot kwart voor 8 blijven zitten. Je weet maar nooit. Om tegen zevenen rijdt er een halfwas bus het terrein op. Even hebben we hoop, maar die gaat alleen parkeren, en is helemaal niet van Intercape.
Om 5 over 7 stoppen twee mensen in een auto. Is alles oké met ons? Dat weten we eigenlijk zelf niet, en we leggen uit wat er aan de hand is. Zij verzekeren ons dat de bus altijd komt, en altijd op de halte stopt. Ze geven hun telefoonnummer; als de bus toch niet komt, moeten we maar even bellen dan komen ze ons halen, en brengen ons naar het hotel waar we met de Baz-bus afgezet zijn. Ontzettend lief. Om 10 over 7 geloven we er niet meer in, om kwart over 7 geen bus, om 10 voor half 8 nog steeds geen bus. Om 5 voor half 8 gebeurt een wonder. De Intercape bus rijdt de parkeerplaats op, stopt bij de Translux halte en gaat ook nog naar Graaff-Reinet, en wij mogen mee. Klokslag 11 uur ‘s avonds zijn we er, en keurig volgens afspraak worden we door het hotel afgehaald.
Van de route tussen Oudtshoorn en Graaff-Reinet hebben we door het donker niets kunnen zien. Op de terugweg zal dat ook niet lukken, want dan vertrekt de bus om drie uur 's nachts.

Regelen van uitstapjes rond Graaff-Reinet

[13-10-1997]

De hele dag in Graaff-Reinet, een mooie plaats met veel historische gebouwen. Via de Tourist Information en mede op advies van het Panorama Guesthouse gaan we langs bij Karoo Connections voor het regelen van uitstapjes. We zitten anderhalf uur te praten met de eigenaar Andrew Mcnaughton die veel weet over de natuur en de geschiedenis. Zelf zit hij met zijn voet in het gips, maar zijn zoon kan nu de trips doen. Vanmiddag kunnen we naar de Valley of Desolation, maar we moeten dan wel mee met een groep die al geboekt heeft en dat blijkt Baobab te zijn! Morgen gaan we zelf in de omgeving wandelen en woensdag doen we dan twee tourtjes, game viewing en New Bethesda.

Monumentaal stadje

[13-10-1997]

Foto: huis in Kaaps-Hollandse stijl.

Graaff-Reinet is een monumentaal stadje met veel mooie 19e eeuwse huizen en gebouwen, maar dat zien we pas maandag. Veel gebouwen zijn volgens de Kaaps-Hollandse architectuur gebouwd. Wit gepleisterde muren, met uit Nederland afgekeken trapgevelachtige voorgevels. Het stadje doet erg vriendelijk aan.

Nederlands Hervormde kerk

[13-10-1997]

Volgens de Engelse Wikipedia is de Nederlands Hervormde kerk in Graaff-Reinet een nationaal monument en de enige kerk in Zuid Afrika met een keuken en schoorsteen.

Reinet House Museum