Rio de Janeiro-Quito > Manaus-Cartagena > Ciudad Bolivar
Naar Ciudad Bolivar

26-3-1999

Foto: Maria kapelletje onderweg naar Tumereno.

Vanuit La Gran Sabana hobbelen we in anderhalf uur weer terug naar de asfaltweg. We rijden via Tumereno, Guasipati en Utapa naar Ciudad Bolivar. De asfaltwegen in Venezuela zijn duidelijk beter dan in Brazilië. Er rijden ook veel oude Amerikaanse sleeën, een erfenis van de olie-boom uit de jaren 70.

Ciudad Bolivar

27-3-1999

De eerste overnachting na Gran Sabana is Ciudad Bolivar. Om de naam Bolivar kan je in Venezuela niet heen. Simon Bolivar wordt in veel Zuid Amerikaanse landen vereerd, maar in Venezuela waar hij vandaan komt zien ze hem als supermens. Simon Bolivar, ofwel El Libertador, zoals hij meestal genoemd wordt, heeft een groot deel van Zuid Amerika bevrijd van de Spaanse overheersing.
Geholpen door Britse huurlingen die net klaar waren met Napoleon heeft hij in vijf jaar tijd Columbia, Venezuela, Ecuador, Peru en Bolivia bevrijd van Spanje. In 1819 riep hij de staat Gran Columbia uit, en werd zijn droom werkelijkheid. Eén verenigd Columbia, Venezuela en Ecuador. Gran Columbia was te groot en volledig onbestuurbaar en viel na 10 jaar uiteen in de drie landen. En cynisch genoeg werd Bolivar verbannen uit zijn eigen Venezuela. In datzelfde jaar (1830) stierf hij arm en gedesillusioneerd in Columbia.
Twaalf jaar later werd zijn rol in de bevrijding alsnog erkend, en werd hij overgebracht naar Venezuela. En nu is hij uitsluitend een held, waarvan alle slechte kanten (despoot en dictator) met de mantel der liefde bedekt worden.
Eén van zijn laatste dagboekaantekeningen luidt: “Mijn naam behoort nu toe aan de geschiedenis, het zal me recht doen”. Hij heeft gelijk gekregen. Er is nu geen stad zonder Plaza Bolivar met zijn standbeeld.

Na de onafhankelijkheid is de geschiedenis van Venezuela zoals die van veel Zuid Amerikaanse landen. Regeringen van militaire dictators, burgeroorlogen, chaos en militaire coups. De eerste democratische regering in 1947 liep te hard van stapel en werd na 8 maanden weggevaagd door het nog altijd machtige leger. Uiteindelijk kwam de eerste echte democratische regering in 1958. En vanaf die tijd ging het al snel beter. Vanaf 1920, na de ontdekking van de olie in Venezuela, stroomden de oliedollars Venezuela binnen. In eerste instantie werd alleen de militaire regering daar beter van, maar ten tijde van de latere regeringen bloeide Venezuela op tot een welvarend land. De buitenlandse schuld werd afbetaald, luxe goederen werden geïmporteerd, het ging Venezuela voor de wind. Totdat in 1988 de olieprijs instortte en Venezuela’s inkomsten met een klap terugvielen. Sinds die tijd zit het land in een neerwaartse spiraal, en lijken de problemen alsmaar groter en erger te worden: een hoge buitenlandse schuld, een niet helpend onsamenhangend economisch beleid, prijsstijgingen, enorme ontwaarding van de bolivar (munt), armoede, stakingen en werkeloosheid. Hoe het verder moet, weet niemand. Waarschijnlijk weet alleen G.B.J. Hiltermann* dat.

Vandaag kijken we rond in Ciudad Bolivar. Een stad vol geschiedenis. In deze stad zette Bolivar zijn basis voor de militaire operaties op, en de stad die toen nog Angostura heette werd hoofdstad van het bevrijde land. Het gebouw waar het nieuwe onafhankelijke congres zetelde staat er nog steeds en is goed onderhouden. Een prachtig gebouw dat je als je niet beter zou weten als ‘koloniaal’ zou omschrijven. Ook verder zijn er nog historische gebouwen te zien.
Daarnaast is de Orinoco-rivier die langs de stad loopt ook het bekijken waard. Leuk om een dagje rond te kijken.

Ciudad Bolivar is niet op 1200 meter, het is hier weer warm en vochtig. Onze hotelkamer heeft airco, dus wat dat betreft geen centje pijn. De airco maakt zoveel herrie dat we moeten schreeuwen om elkaar te verstaan, en de wekker nauwelijks boven de airco uitkomt. Maar wie daarover valt, heeft altijd wel iets te klagen. Nu is de stroom uitgevallen, en is de airco stil. Voor even is het heerlijk rustig. Alles heeft zijn voordelen.

* Noot: er bestaat geen leesteken voor 'ironie'. Daarom hier voor de zekerheid maar vermeld dat G.B.J. het zeker niet geweten zal hebben.

Orinoco
foto-serie Ciudad Bolivar [1/6]
Gekleurde geveltjes
foto-serie Ciudad Bolivar [2/6]
Kathedraal
foto-serie Ciudad Bolivar [3/6]
Kleurig straatje
foto-serie Ciudad Bolivar [4/6]
Plaza Bolivar
foto-serie Ciudad Bolivar [5/6]
Parque El Zanjon
foto-serie Ciudad Bolivar [6/6]
naar volgende pagina:
volgende: Canaima