[6-3-1999]
Foto: uitzicht in Ubajara NP.
We gaan nu meer het binnenland in waar het landschap meer heuvelachtig is, en we bezoeken Ubajara National Park en Sete Cidades National Park. In Ubajara dalen we met een kabelbaan af naar een druipsteengrot met prachtige vormen, vele holtes en nissen, en massa’s vleermuizen.
[7-3-1999]
Sete Cidades is ook een park waar je voor de geologische formaties naar toe gaat, maar de achtergrond daarvan wordt verklaard door veel theorieën die allemaal even fantastisch zijn. Sete Cidades betekent 7 steden en de formaties zijn zo genoemd, omdat ze lijken op resten van geruïneerde steden. Luister naar de theorieën hieromtrent.
Theorie nummer 1:
De inscripties (van mensen?) zijn onderzocht en op grond daarvan is geconcludeerd dat de formaties ruïnes zijn van steden van op zijn minst 190 miljoen jaar oud.
Theorie nummer 2:
Ludwig Schwennhagen uit Oostenrijk heeft na onderzoek vastgesteld dat er sprake is van ruïnes van Phoeniciërs.
Theorie nummer 3:
Jacques de Mahieu uit Frankrijk is het daar niet mee eens. Hij acht na onderzoek bewijs te hebben gevonden dat het hier om Vikingen gaat, die het koude noorden wilden ontvluchten.
Theorie nummer 4:
Komt van Erich van Däniken, een Zwitserse ufologist. Hij ziet duidelijk dat hier sprake is van steden gesticht door buitenaardse wezens, en dat die steden 15.000 jaar geleden door brand zijn verwoest.
Als je de formaties ziet kan je al die fantasieën erom heen wel voorstellen. Het zijn een soort reuzenpuisten in het landschap met afgeronde vormen. Het oppervlak ziet eruit als door droogte in stukken gebarsten schubben. Echt heel bijzonder om te zien. Wij gaan met een gids het park in. De gids is enorm leuk, spreekt nauwelijks Engels (en wij geen Portugees) en heeft zo zijn eigen verklaring voor wat we zien. Buitenaardse wezens? Onzin. We moeten goed opletten, en hij legt uit wat we zien. De eerste bult is een schildpad, de tweede bult een olifant ( en denk erom, iedereen moet de slurf zien) en de derde is een hond. Hoe ze ontstaan zijn? Ook dat weet hij: God heeft ze gemaakt, allemaal. Het is misschien wel niet de beste geologische excursie die we gehad hebben, maar wel één van de leukste verklaringen over de vorming van het landschap. Het fijne weten we er nog steeds niet van.