IJsland in vogelvlucht > Gardur-Myvatn > Þingvellir, Geysir, Göllfoss
Van Hafnaberg naar Þingvellir
De omgeving van de camping in Þingvellir

[15-7-2017, Þingvellir]

Foto: de omgeving van de camping in Þingvellir.

We wandelen weer terug van de Hafnaberg kliffen en rijden dan door naar Þingvellir. Daarvoor moeten we dwars door Reykjavik. Reykjavik is een zeer uitgebreide stad en we doen er lang over om er doorheen te komen. Dat komt vooral ook omdat we ondanks onze kaart verkeerd rijden en dan opnieuw de stad in moeten. Het droge weer heeft vandaag net lang genoeg stand gehouden. Als we vanaf de klif bijna terug zijn bij de auto gaat het regenen en daarna tijdens de autorit houdt de regen aan.

In Þingvellir staan we op een uitermate rustige camping. Deze camping is qua sanitair een stuk luxer: vier keurige wc’s en twee douches met warm water. Helaas is er geen stroom. Met alle fototoestellen, telefoons en laptopjes begint dat wel een probleem te worden. We hopen maar op betere tijden, want van te voren was beloofd dat stroom en internet op de campings geen probleem zou zijn.

Scheiding van de continenten
Een breuk in de rotsen bij Þingvellir

[16-7-2017, Þingvellir]

Foto: een kleinere breuk in de rotsen bij Þingvellir.

In de buurt van Þingvellir is de zogenaamde gouden driehoek van IJsland bestaande uit Þingvellir, Geysir en Göllfoss. We starten bij Þingvellir waar je opnieuw de scheiding van de continenten kan zien. Tussen twee rotswanden door loopt een grote spleet waar de Midden-Atlantische Rug zich bevindt. Dat de aarde hier nog steeds in beweging is, is hier goed te zien. Onder de asfaltweg die voor de toeristen was aangelegd, ontstonden zulke grote gaten dat delen van de weg instortten, zodat er nu een houten brug overheen is gemaakt.
Verder is Þingvellir van historisch belang. In 930 werd dit de locatie van de centrale jaarlijkse volksvergadering waar wetten werden aangenomen en rechtgesproken werd.

Þingvellavatn
Het meer Þingvellavatn (IJsland)
Het grote meer in Þingvellir NP
grauwe franjepoot
Een grauwe franjepoot in Þingvellavatn (IJsland)
Grauwe franjepoot in Þingvellavatn
alpenhelm
Bartsia alpina (alpenhelm) bij Þingvellir
Bartsia alpina bij Þingvellir
Geysir
De spuitende Strokkur geiser

[16-7-2017, Geysir]

Foto: Strokkur vervangt de haperende Geysir

Van Þingvellir gaan we naar Geysir waar – niet verbazingwekkend – de beroemdste geiser van IJsland is. Naar deze geiser zijn alle latere geisers en zelfs de huis- en badkamergeisers vernoemd. Inmiddels spuit Geysir zelf nog maar weinig en niet meer zo hoog, maar vlakbij Geysir is Strokkur en die spuit nog naar hartelust. Elke paar minuten spuit een straal kokend water zo’n 12 – 15 meter hoog om in een enorme stoomwolk te verdwijnen. Geisers ontstaan alleen onder speciale omstandigheden in vulkanische gebieden. Voorwaarde is dat er een onderaardse kamer via een kanaal met de buitenwereld verbonden is en dat zich in die onderaardse kamer heet water verzamelt. De kamer loopt vol en op zeker moment loopt de druk in de kamer zo op, dat het hete water en de stoom alleen nog via het kanaal naar buiten kunnen.

damp en kleuren
Veel damp en kleurige patronen bij Geysir
Geysir (IJsland)
Uitbaten van natuurverschijnselen
Orchideeën bij Geysir

[16-7-2017, Geysir]

Foto: orchideeën bij Geysir

IJsland weer goed te profiteren van de vulkanische verschijnselen en bij Geysir zijn twee enorme restaurants en een souvenirshop. De restaurants zijn ongezellige grote hallen met een hoog McDonalds gehalte. Voor een klein frietje betaal je ruim 5 euro en soep van de dag kost 12 euro. De souvenirwinkel verkoopt uiteraard ook vooral dure dingen en helaas ook prachtige poolvosvellen die we liever om een levende vos zien.

Göllfoss
Enorme watermassa's bij de Göllfoss waterval

[16-7-2017, Göllfoss]

Foto: enorme watermassa's bij Göllfoss

Göllfoss is een prachtige waterval afkomstig van de Langjökull gletsjer. De waterval bestaat uit twee delen, één van 11 meter hoog en de onderste van 20 m hoog. Er komen enorme watermassa’s naar beneden (gemiddeld 109 m3 per seconde, maar het kan oplopen tot 2000 m3 per seconde. Het is duidelijk dat dit de toeristische hoogtepunten van IJsland zijn. Bij Þingvellir zijn we vroeg en valt de drukte nog mee, bij Geysir is het aardig druk, maar verspreiden de mensen zich aardig, maar bij de waterval moet iedereen over hetzelfde pad en daar loop je echt in de mensenmassa. We horen ook erg veel Nederlands vandaag. Bij de watervallen kost de soep van de dag 17 euro.

Bos is schaars op IJsland
Bij Þingvellir is een klein stukje bos

[16-7-2017, Þingvellir]

Foto: een stukje bos bij Þingvellir

Na de toeristische trekpleister Þingvellir, Geysir en Göllfoss worden we teruggebracht naar het bezoekerscentrum van Þingvellir. Van daar wandelen we langs rotswanden, watervalletjes en een stukje bos de paar kilometer terug naar de camping.
Bos is zeer schaars op IJsland. Voordat de mens zich op IJsland vestigde was 20% van het land met bos begroeid, voornamelijk van zachte berk en wilgen. Voor naaldbomen is het klimaat te bar. Dit bos is door begrazing en ontginning van landbouwgrond vrijwel verdwenen.

naar volgende pagina:
volgende: Snaefellness