Rondzendbrieven wereldreis > Rondzendbrieven > Over de brieven
De rondzendbrieven tijdens de wereldreis

Aantal

In totaal zijn er tijdens onze wereldreis 46 rondzendbrieven verstuurd. Eén van deze brieven is in de website tweemaal opgenomen, omdat in die brief twee duidelijk gescheiden trajecten (einde van Nepal naar Nederland en begin van Oceanië) aan bod komen.

Schrijf-omstandigheden

Zoals uit de brieven zelf blijkt, waren de schrijf-omstandigheden lang niet altijd ideaal. De dagen waren vaak overvol en als er wel voldoende tijd 's avonds was, betekende dat meestal dat we wild kampeerden en er dus slecht licht was.
Toch heeft Lydia met grote regelmaat de brieven geschreven, waardoor er geen hiaten in de beschrijving zijn ontstaan.

Het is goed om er nog even op te attenderen dat de brieven dateren uit de jaren '90 toen e-mail als algemeen communicatiemiddel nog niet in aanmerking kwam. Hetzelfde gold voor een laptop als mogelijk alternatief voor een schrijfblok. Op het laatste traject in Zuid Amerika was er een Engelse medereizigster met een laptop en dat was een unicum.

Toch ontbreekt er veel

Geen hiaten, betekent geenszins dat de brieven een compleet overzicht van onze belevenissen zouden geven. Om de omvang nog enigszins binnen de perken te houden, moest er bij elke brief weer worden gewikt en gewogen wat er in kon. Feitelijke beschrijvingen, indrukken, geschiedenis en anecdotes moesten elkaar in de brieven zo mogelijk afwisselen.
Bij de andere onderdelen van de website vind je daarom geregeld dingen terug die niet in de rondzendbrieven zijn opgenomen. Ook zijn daar fragmenten uit andere brieven gerecycled. Die andere brieven, naar familie en individuele vrienden, bevatten vaak persoonlijker details en zijn dus niet geschikt voor integrale overname hier.

Omvang

We hadden uitgezocht dat een brief maximaal acht A4-tjes (16 beschreven kantjes) mocht bevatten om onder de 50 gram te blijven. Daarboven werden de portokosten voor doorzenden naar de ontvangers in Nederland weer hoger.
Veel brieven zijn daarom 16 kantjes lang. Hiermee komt de totale omvang van de rondzendbrieven waarschijnlijk op ruim 700 handgeschreven A4-tjes uit.

Plaats en tijd

De vette donkerblauwe plaats- en tijdaanduidingen stonden ook in de originele brieven, maar zijn nu tussen rechte haken [ ] geplaatst. Het geeft de plaatsen en datums aan waar(op) een stuk tekst werd geschreven. De inhoud die daarop volgt, heeft dus meestal betrekking op gebeurtenissen die vóór die plaats-/tijdaanduiding liggen.

Kleine ingrepen

In de originele brieven zijn soms namen van medereizigers, familie en vrienden genoemd. Voor de website hebben we deze namen veelal vervangen door initialen. Bij buitenlandse reisleiders, chauffeurs, e.d., worden wel vaak volledige voornamen gebruikt. Deze mensen komen er vrijwel steeds positief uit naar voren. Waar dat niet zo is (lees over de touroperator Jimmy uit Kenia), is dat volgens ons echt eigen schuld.

De 'hoofdstuktitels' in de brieven kwamen in de originelen niet voor. Deze zijn nu achteraf voor de overzichtelijkheid toegevoegd.

Tekeningen en foto's

De tekeningen zijn overgenomen uit de oorspronkelijke brieven.

De foto's waren oorspronkelijk geen onderdeel van de brieven; deze zijn nu alsnog toegevoegd.

Zijn er meer rondzendbrieven?

Bij latere reizen van wat langere adem zijn we voortgegaan met het sturen van rondzendbrieven. Na de wereldreis is echter wel het medium veranderd: geen handgeschreven teksten meer die gekopieerd moesten worden, maar e-mails. Ook deze 'rondzendmails' zijn op de website terug te vinden bij de betreffende reizen.
Tijdens onze reis naar Zuid-oost Azië in 2015-2016 is de grens van in totaal 100 brieven gepasseerd. Inmiddels (september 2023) zijn het er 135.